T: 085 - 080 5647
Beschermd wonen
Een veilige en stabiele omgeving voor herstel en groei.
Bij Curista bieden we volwassenen (18+) met een zorgvraag een veilige en gestructureerde woonomgeving, waar zij kunnen werken aan hun zelfstandigheid en persoonlijke ontwikkeling. Onze beschermde woonlocaties zijn kleinschalig en huiselijk, met een stabiele setting die zorgt voor rust, regelmaat en ondersteuning op maat.
Ons doel is om bewoners de juiste begeleiding te bieden op weg naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Dit doen we door middel van individuele ondersteuning, vaardigheidstraining en het versterken van het sociale netwerk. Door een outreachende en betrokken werkwijze zorgen we ervoor dat bewoners zich gehoord en gezien voelen.
Ons Beschermd wonen-traject bestaat uit drie fasen en is gericht op een systematische aanpak van de hulpvraag, waarbij continu wordt geëvalueerd en afgestemd op de behoeften van de bewoner. We werken toe naar een terugkeer naar zelfstandig wonen of een andere passende woonvorm met de juiste begeleiding.
Fase 1: Inventarisatie en observatie
In de eerste fase richten we ons op het in kaart brengen van de situatie van de bewoner. Dit vormt de basis voor een persoonlijk begeleidingsplan dat aansluit bij de specifieke behoeften en doelen van de bewoner.
In deze fase richten we ons op
Observeren: We brengen gedrag, vaardigheden en mogelijke belemmeringen in kaart om een duidelijk beeld te krijgen van de ondersteuningsbehoefte. de ondersteuningsbehoefte.
Hulpvraag vaststellen: Samen met de bewoner en eventueel betrokken instanties formuleren we een duidelijke hulpvraag en doelen.
Opstellen van een Persoonlijk Begeleidingsplan: Dit plan bevat concrete stappen en interventies die aansluiten bij de behoeften van de bewoner en gericht zijn op haalbare resultaten.

Fase 2: Evaluatie en bijstelling
Deze fase draait om monitoring en bijsturing. We blijven in gesprek met de bewoner en passen de begeleiding aan waar nodig, zodat deze effectief blijft en aansluit bij de ontwikkeling.
Wat gebeurt er in deze fase?
Voortgangsevaluatie: We bekijken samen welke doelen zijn behaald en waar extra ondersteuning nodig is.
Reflectie en feedback: De bewoner wordt actief betrokken bij de evaluatie, zodat de begeleiding aansluit bij zijn of haar wensen en behoeften.
Bijstelling van het Persoonlijk Begeleidingsplan: Doelen en interventies worden indien nodig aangepast om de begeleiding optimaal te laten aansluiten bij de situatie.

Fase 3: Begeleiding en vaardigheidstraining
Deze fase staat in het teken van het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor een zo zelfstandig mogelijk leven.
In deze fase bieden we
Training van ADL-vaardigheden (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen): Begeleiding bij praktische vaardigheden zoals plannen, organiseren en uitvoeren van huishoudelijke taken, persoonlijke verzorging en koken.
Financiële zelfredzaamheid: Ondersteuning bij budgettering, verantwoord omgaan met geld en het regelen van financiële zaken.
Sociale vaardigheden: Het versterken van sociale interacties, conflicthantering en het omgaan met emoties.
Voorbereiding op zelfstandigheid: Begeleiding bij het vinden van een passende woonvorm, werk of dagbesteding.
Mogelijke uitkomsten van deze fase
Terugkeer naar zelfstandig wonen: De bewoner kan met passende begeleiding en ondersteuning zelfstandig wonen.
Doorstroom naar een tussenvoorziening: Wanneer volledig zelfstandig wonen nog een stap te ver is, kijken we naar een tussenoplossing met begeleiding op afstand.
Langdurige ondersteuning: Als zelfstandig wonen niet haalbaar is, zoeken we samen naar een stabiele woonomgeving met passende zorg.
